Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Α.ΞΕ.Π.Τ. (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα), υλοποιούν από το 2022, στο πλαίσιο των «16ήμερων Δράσεων για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών», εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια σεξουαλικής αγωγής για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς με σκοπό την ενδυνάμωση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 18 εργαστήρια σεξουαλικής αγωγής σε όλη την Κρήτη, στο πλαίσιο των οποίων έχουν ενημερωθεί 340 γονείς, 165 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 4-8 ετών και 10-12 ετών και 275 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα εργαστήρια δεξιοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2024 με θέμα: «Σεξουαλική Αγωγή για Υγιείς Σχέσεις Παιδιών 10-14 Ετών», στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, στα Αγριανά, Δήμου Χερσονήσου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου συμμετείχαν συνολικά 150 εκπαιδευτικοί και 30 γονείς, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη της κοινωνίας για ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την πρόληψη. Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας και της συλλογικής δράσης για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από στερεότυπα, προκαταλήψεις και κακοποίηση, όπου τα παιδιά και οι νέοι θα είναι σωστά ενημερωμένοι, θωρακισμένοι και ασφαλείς.
Η σημασία της σεξουαλικής αγωγής στη σύγχρονη κοινωνία
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς προσφέρει σωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις για τη ζωή και τις σχέσεις τους, αλλά και δεξιότητες πρόληψης για την προστασία τους από κινδύνους, όπως η κακοποίηση και η παραπληροφόρηση.
Η συστηματική ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία δεν είναι μόνο επιτακτική, αλλά και απαραίτητη για την ανάπτυξη υπεύθυνων πολιτών, την οικοδόμηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα που να βασίζονται στη συναίνεση, τον αλληλοσεβασμό και την κατανόηση και την προστασία των παιδιών και των εφήβων από σεξουαλικά παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές.